Исторически музей - Каварна
Исторически музей в град Каварна

За музея

 

     Известно е, че музейното дело в Каварна започва своето развитие след Освобождението и за това се споменава през 1906г. в отчет на Варненското Археологическо Дружество. По това време се разказва, че още през 1901г. е разкопано голямото каварненско златно съкровище със шейсет и шестте украшения, пластики, статуетки, венци, фиали и прочее, но за учените не е останало нищо. Разказват също, че според Карел Шкорпил една част е продадена на руския консул в Бургас княз Шаховски, а другата - претопена от иманярите, които са си поделили по една ока злато.

    Градският музей в град Каварна получава статут на държавен музей през 1971г. Първоначално той се помещава в сградата на читалището в центъра на града. През 1974г. Иван Рафаилов събира малка археологическа колекция. Тя е прибрана в седалището на местното туристическо дружество „Калиакра“. По-късно през 1984г. е създаден и етнографски комплекс, открит за посетители през същата година. Разположен е в стара къща, реставрирана и превърната в музей на градския бит на средно заможно семейство от края на XIX век. Етнографският комплекс е изграден на мястото на първото българско училище, открито в града през 1869г. Състои се от къща-музей, възстановена чехларница, работилница за дантели и дворна среда. Интериорът запознава посетителя с най-типичното за градския бит от края на ХІХ век и първите десетилетия на ХХ век на основните групи от българското население в този край.
    През 2003г. музея е преместен в нова сграда построена специално за тази цел. Той разполага с малка експозиционна площ, на която са представени най-атрактивните находки от района на Каварна. През 2007г. музеят се сдобива с нова сграда, в която има зала за временни изложби и през следващата година са представени най-новите резултати от археологическите проучвания на крепостта Калиакра.

   Историческия музей - град Каварна има няколко филиали и музейни обекти: Етнографски комплекс; Експозиция Добруджа и морето; Мемориал на руските воини Костница; Музей при Природен и археологически резерват "Калиакра"; Национален археологически резерват "Яйлата".